Gedachte op dinsdag: persbericht Eigenwijzer

Home / Gedachten / Gedachte op dinsdag: persbericht Eigenwijzer
Gedachte op dinsdag: persbericht Eigenwijzer

Heb je weleens in een kerk op je rug op de grond gelegen en naar het orgel geluisterd? Gedanst in de winkelstraat; de geur geroken van schroeiend hout, toen je je naam er met een soldeerpen in brandde?

WAGENINGEN – Deze zomer hebben honderden Wageningse kinderen ervaren hoe het is om cultuur te maken, of van dichtbij te beleven, in de Kindercultuurzomer.
De stad werd een speeltuin, een concertzaal en een cursusruimte tegelijk. Op allerlei plekken werden uiteenlopende workshops georganiseerd – soms tegen een kleine betaling, maar meestal gratis.

Eigenwijzer
Het begon met de voorpret. Door een handig festivaloverzicht – een klein boekje – konden kinderen zich vooraf al verheugen en inschrijven. De eerste workshops vonden plaats in de laatste week voor de vakantie, waardoor heel letterlijk de zomer werd ingeluid: met het zwaailicht aan en een oude Dodge naar de binnenstad om op te treden met zelfgeschreven poëzie (Jozefschool); en naschools in een lokaal leren hoe je graffiti ontwerpt (Piekschool). Elke workshop was onderdeel van het Eigenwijzer-programma, waardoor hij ook toegankelijk was voor alle kinderen van de andere scholen, en waardoor gezinnen met minder geld een flinke korting kregen op de workshopbijdrage.

Plannen najaar
Martijn Adelmund (coördinator Eigenwijzer), die samen met Judica Lookman (Kunstmenu Wageningen) de programmering verzorgde kijkt er met een goed gevoel op terug: ‘dankzij de inzet van 25 kunstenaars en kunstvakdocenten uit Wageningen en omgeving was de Kindercultuurzomer van de Eigenwijzer een groot succes! Dit belooft veel goeds voor het najaar, wanneer we met Eigenwijzer weer de scholen gaan bezoeken.’ Desgevraagd wijst hij op de plannen: het starten van leesclubs voor kinderen die houden van lezen; het opleiden van jonge graffitikunstenaars en nieuwe dansworkshops. Voor het nieuwe aanbod kan iedereen meedenken via een poll op www.bblthk.nl/eigenwijzer.

Hoogtepunten
Een aantal hoogtepunten van de Kindercultuurzomer: het ligconcert in de kerk, waarbij kinderen op een kleedje konden liggen en luisteren naar de klanken van het antieke orgel; de kinderkunst-expositie twee maanden in de bblthk; stoepkrijten rond de kerk; de kinderstraatmuziekdag en workshops houtbranden, animatiefilm maken en breakdance. Er hebben zo’n 600 kinderen uit de hele stad aan deelgenomen, die samen meer dan 500 kunstwerken hebben gemaakt, van animatiefilms tot stoepkrijtgraffiti; van houtbrandtekeningen tot zelf gepimpte t-shirts. Ook de ouders en andere begeleiders die meekwamen hebben enthousiast meegedaan.