Gedachte op dinsdag: een award doorzagen

Home / Gedachten / Gedachte op dinsdag: een award doorzagen
Gedachte op dinsdag: een award doorzagen

De man die ik aan de telefoon had was hoogst verbaasd: “Wat zegt je nu dat je wilt doen?”
“Ik wil graag weten welke zaagjes ik het best kan gebruiken voor dit soort plexiglas.
Ja, ik heb een decoupeerzaag – een echte Bosch, zo’n groene – en ik dacht dat het daar wel mee zou moeten lukken. Nu horen daar standaard zaagjes bij, bijvoorbeeld voor hout, of voor ijzer, en nu vraag ik me af welke ik het beste kan gebruiken. Die voor hout is best grof en ja, die award is toch een prachtig ding. Ik had gehoopt dat ik met één schone snede …”
De man, Barry van Plastiglas, onderbrak me. Zijn stem klonk iets hoger, nu. “U wilt WAT doen met uw Hebban-award?”
Ik zuchtte.
Verrassend waren zijn vragen natuurlijk niet, dus ik legde uit: “Iris Compiet en ikzelf zijn een duo. Ik schrijf, zij illustreert, maar ze denkt ook mee aan het verhaal. Nu hebben we dus een prijs gewonnen – die prachtige doorzichtige kristallen Hebban-Award, die eigenlijk van een duur soort plexiglas is. Eén prijs.
“Ja, en die wilt u nu serieus in tweeën zagen?”
“Hoort u me goed? We hebben maar één prijs. Hoe moet dat dan als Iris een schoolbezoek doet? Ze woont in Zeeuws-Vlaanderen en ik in de Gelderse Vallei. We kunnen hem moeilijk steeds even bij elkaar opkomen halen.
“Maar meneer, in tweeën zagen met een decoupeerzaag…. Het bewerken van dit materiaal is vakwerk. Ik ga toch ook geen boeken schrijven? Dat is uw specialisme.”
Ik durfde het te vragen. “Wat raadt u me dan aan?”
Twee weken later.
Iris belde me op, helemaal vrolijk. “Whaaa! Martijn, je raadt nooit wat ik juist met de post gekregen heb.”
Barry: Bedankt.

Noot: Vorig jaar won ik met het boek ‘Heksenwaan’, samen met Iris Compiet, de Hebban-award, in de categorie Fantasy / SF / Fantasy, Nederlandstalig. Dit jaar wonnen we opnieuw, met ‘Heksenkind’. Bedankt voor jullie stemmen!

Meer weten over de heksenboeken?
Kijk op deze site bij het boek Heksenjacht.

(Gepubliceerd op Hebban.nl als ‘Hoe deel je een Hebban-award’, 12-11-2015)