Gedachten op dinsdag: ‘Make Love Not War’

Home / Gedachten / Gedachten op dinsdag: ‘Make Love Not War’
Gedachten op dinsdag: ‘Make Love Not War’

WAGENINGEN – Het jaarlijkse Woetstok Festival, een hoogtepunt voor muziekliefhebbers in Wageningen, staat weer voor de deur. Dit jaar belooft het festival, dat vanaf 13:00 tot middernacht plaatsvindt in het Torckpark, weer een spektakel te worden. Het thema ‘Make Love Not War’ werd in november vastgesteld, vlak na de start van  de Gaza-oorlog. Het sluit naadloos aan bij deze tijd én bij de oorspronkelijke spirit van het echte Woodstock in de jaren ’60. Ik presenteer het festival weer, samen met Tessa Waalderbos. Voor deze editie interviewde ik Jan en Mirjam van Werkgroep Woetstok:

 

Meer genieten
De werkgroep heeft het festival minutieus weer voorbereid. ‘De voorbereiding is inmiddels een geoliede machine,’ aldus Jan Vogels. Jan is verantwoordelijk voor communicatie en hij assisteert als echte muziekfanaat bij het stage management. Met pauzes van slechts vijftien minuten tussen de bands doorloopt het programma strak en foutloos. ‘Natuurlijk gaat er weleens iets anders dan gepland,’ zegt Mirjam Hack, ‘maar daar merkt het publiek niets van.’ Mirjam is voorzitter. Ze omschrijft zichzelf als ‘het grootste deel van de dag niet gezellig,’ maar ze geniet later op de avond wel meer.

Jongste artiest ooit
Woetstok is een serieuze zaak. En dat mag ook wel. Dit jaar is er een recordaantal inschrijvingen: maar liefst 33 bands meldden zich aan, vergeleken met 26 vorig jaar en dertien in het eerste jaar. De line-up is een vertegenwoordiging van de hele Wageningse bevolking, varieert van een Pantarijnbandje en een band met WUR-studenten, die nummers van Kate Bush speelt, tot een band van Woetstokveteranen die Kool and the Gang vertolkt. Een bijzondere vermelding gaat naar de jongste artiest ooit op Woetstok: de dertienjarige zangeres van ‘Ripple Effect’, de ACDC-coverband. Zij opent het festival.

Line-up 2024
De afsluiter is dit jaar voor de ‘Tropic Primates’, die de Arctic Monkeys gaan vertolken. Dat belooft een heerlijk dansbaar spektakel te worden, met als leadzanger Bart Mesman die nooit eerder op het festival te zien was – maar zo veelbelovend is dat hij meteen het festival bekroont. Verdere hoogtepunten: ‘HeadHertz’, met Radiohead; en ‘Steeds Dus Zo’, die Status Quo spelen. Naast nieuwe namen zien we ook weer bekende Woetstok-coryfeeën, zoals Bob Glasmacher, Chris Hordijk, Martin Ruiter, Joost Witte, Maurice Koonings en Michel Peters. De volledige line-up is te zien op de website www.woetstokwageningen.nl.

 

Nieuw: Crowdfund

De Wageningse muziekscene is springlevend. Dat blijkt wel. En dit festival draagt daar groots aan bij. Om dat te benadrukken komt de burgemeester het festival rond middernacht afsluiten. De gemeente Wageningen heeft dit jaar financiële steun verleend, wat cruciaal was voor het doorgaan van deze editie. Hoewel muzikanten en vrijwilligers belangeloos meedoen, worden er toch kosten gemaakt. Daarom gaat er dit jaar een crowdfunding van start, waar het publiek door een QR-code aan mee kan doen. Kom dus ook, en draag bij aan deze levende Wageningse muziektraditie.

(Uit: De Stad Wageningen / Foto’s: Cees Beumer (boven) en Robert Stienstra (onder)