PROJECT – Wie is die man daar in die ketenen, die we zien op het Herdenkingsraam in de Grote Kerk?
… Is het een adelaar of een feniks die hij met zijn voet vertrapt?
… Wat vinden we van de terugkeer van het fascisme?
… Kunnen we zelf iets doen?
… Hoe kijken we later terug op het heden?
… Hoe zou het vrijheidsraam van de toekomst eruit zien?
Twee jaar geleden werden de stadsdichters van Wageningen uitgenodigd door Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945, om samen in gesprek te gaan over het thema herdenken. ‘… Sorry, maar ik heb helemaal niks met die hele Tweede Wereldoorlog,’ durfde de toenmalige stadsdichter Ellen van der Kolk (25) te zeggen.
Misschien is het niet verkeerd dat de pijn uit het verleden door nieuwe generaties vergeten wordt… Toch lijken vrede, vrijheid en veiligheid de dag van vandaag wél heel actueel – juist ook voor jongeren. Hoe zit dat eigenlijk? Ik nodigde striptekenaar Erwin Dijkhoff om samen hierover deze zomer met hen in gesprek te gaan. Vertrekpunt is het monumentale Herdenkingsraam in Wageningen. Wat betekent dat tegenwoordig nog voor jongeren? Zo koppelen we met een open blik de geschiedenis aan het heden.
Om deze gesprekken goed te voeren ontwikkelden we een set gesprekskaarten. Zowel de gesprekskaarten, als wat we uit de gesprekken leren, wordt aan het eind van de zomer gepresenteerd. Erwin exposeert dan zijn beeldende werk vlak bij het raam in de kerk, naast mijn poëzie.
Het doel is om mensen bewust te maken van het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid en de dialoog daarover op gang te brengen.
Gesprekken vinden plaats op meerdere plekken en data:
- 05-04, bblthk, Wageningen, van 10:30 tot 18.00 (REEDS GEWEEST)
Toegankelijk voor jongeren
Toegangsprijs: geen - in ontwikkeling: bezoek aan scholen en jongerencentrum Entree
- 30-07 en 2-08, Grote Kerk, Wageningen
Tijd: volgt / Openbaar toegankelijk
Toegangsprijs: geen
Meer op deze site over vrijheid?