Max Havelaar met zombies

Home / Portfolio / Max Havelaar met zombies
Max Havelaar met zombies

Max Havelaar met zombies, 2016  Luitingh Sijthoff

BESTEL

 

Max Havelaar met Zombies van auteur Martijn Adelmund is een moderne hervertelling van de grootste Nederlandse klassieker aller tijden.
De Amsterdamse koffiehandelaar Droogstoppel laat door zijn assistent een verhaal samenstellen uit de notities van een oude schoolvriend. Het blijkt een wonderlijke vertelling, waarin naast koffie, buffels en een Japanse steenhouwer ook zombies een rol spelen. De hoofdpersoon is Max Havelaar, bestuurder in het tropische Rangkasbitoeng.
Max komt er al snel na zijn aankomst achter dat zombies het land terroriseren. In hordes overvallen ze de dorpen en in hun kielzog komen bendes die alles wegroven. Aan Max nu de schone taak om orde en rechtvaardigheid te brengen in de eens zo mooie provincie.
Samen met controleur Verbruggen en de Indische krijger Saïdjah trekt hij eropuit om met de regent te spreken. Onderweg leert hij meer over de zombies, de griezelige Javaanse folklore en over de échte vijand: de harteloze manier waarop de koloniale overheerser zijn overzeese landsgebieden bestuurt.

Besprekingen van het werk:

  • Laurens, Ham, ‘Elke tijd vraagt zijn eigen Max Havelaar’ Multatuli’s debuutroman in de eenentwintigste-eeuwse populaire jongerencultuur In: Indische Letteren. Jaargang 33 (2018) (online versie DNBL)
  • Martijn van der Linden, ‘Verbeeldingswerelden: Java en de zombiehorden’, In: Hebban.nl; Dossier, 13 november 2016 (online versie Hebban)
  • Roselinde Bouwman, ‘Zombiejager met een missie. De verborgen agenda van Martijn Adelmunds Max Havelaar met zombies’. In: Jaarboek Multatuli 2016 (2016) – [tijdschrift] Over Multatuli. (online versie DNBL)